Zdravy_zivotni_styl

12.2.1 Alimentární nákazy

12.2.1 Alimentární nákazy
 
 
Alimentární nákazy představují celosvětově závažný zdravotnický a ekonomický problém a jejich potlačování tvoří významný podíl protiepidemické činnosti. Etiologie alimentárních nákaz je pestrá (bakterie, viry, prvoci, červi). Zdrojem nákazy je člověk nebo zvíře. Vstup původců nákazy do organizmu je zažívacím traktem a výstup stolicí či močí.  Cesty přenosu jsou přímo znečištěnýma rukama nebo nepřímo kontaminovanými potravinami, mlékem, vodou. Výskyt je sporadický i epidemický v průběhu celého roku s maximem v letních měsících. K epidemiím dochází při porušení zásad hygieny obecné a komunální a hygieny výživy zejména při závadách ve veřejném zásobení vodou, při nedodržování hygienických zásad a technologických norem při hromadné výrobě potravin nebo při přípravě, uchovávání a podávání stravy. Dominantními příznaky těchto nákaz jsou zvracení a průjem. Nejlepší prevencí je dodržování základních pravidel prevence alimentárních nákaz formulovaných Světovou zdravotnickou organizací dostupné z http://www.viviente.cz/pravidla-prevence-alimentarnich-nakaz/ (viz kapitola zdravá výživa).