Zdravy_zivotni_styl

11.1.1 Rizikové faktory vzniku karcinomu tlustého střeva a konečníku

11.1.1 Rizikové faktory vzniku karcinomu tlustého střeva a konečníku
 
  
Každý rok je v České republice zhoubný nádor tlustého střeva či konečníku zjištěn asi u 8000 osob a je u nás druhým nejčastějším nádorovým onemocněním u mužů i u žen. Mezi osoby se zvýšeným rizikem patří osoby s pozitivní genetickou zátěží s osobní nebo rodinnou anamnézou pro kolorektální karcinom, s polypózou tlustého střeva, s colitis ulcerosa či osoby s nálezem adenomatózních nebo vilózních polypů na střevní sliznici. Kolorektální karcinom se většinou rozvíjí na podkladě již existujícího adenomu nebo neoplastického polypu a vyvíjí se řadu let (1-15 let). Kolorektální karcinom patří do značné míry mezi preventabilní nádory, ale účinná prevence vyžaduje dodržování zásad zdravého životního stylu, zejména jídelníčku či jeho zásadní změny. Mezi rizikové faktory životního stylu patří zejména strava s vysokým obsahem energie a nasycených tuků, vysoký příjem alkoholu, hlavně piva, kouření, nízká fyzická aktivita spojená se sedavým zaměstnáním.
 
  
Obrázek 1