Osetrovatelske_postupy

20.6 Výživa v šestinedělí

20.6 Výživa v šestinedělí
 
  
Stravování nedělek.
Kojící nedělka má konzumovat výživnou stravu, neboť nutriční nároky jsou na ni v tomto období vyšší než v těhotenství. Během kojení je potřeba zvýšit energetický příjem o 300–500 kilokalorií za den (oproti nekojící ženě). Není třeba zvláštní úpravy pokrmů.
 
Strava má být pestrá, energetická a vyvážená s dostatkem kvalitních živočišných proteinů, s patřičným obsahem vitaminů, vápníku, železa (červené maso, vaječný žloutek, listová zelenina) a jódu (mořské ryby). Ve stravě nemá chybět ovoce a čerstvá zelenina a především dostatečné množství tekutin 2,5–3,5 litrů nejlépe neperlivé vody, šípkového, kopřivového, kmínového, fenyklového čaje, voda ochucená ovocnou šťávou. Denní spotřeba polotučného mléka by se měla zvýšit na jeden litr. Potraviny mají být vybírány a připravovány bez pokrmů silně kořeněných, uzenin, konzerv a pokrmů nadýmavých.
 
Alkoholová a nikotinová abstinence je samozřejmostí. Jídelniček by má být omezen v tučných jídlech a bílém pečivu. Tři bohatší jídla a lehčí přesnídávky složené z ovoce, sýrů či mléčných nápojů mezi jídly jsou dostačující k udržení vysoké hladiny energetického příjmu a chrání před únavou. Přesto je vhodné doplňovat stravu podáváním preparátů obsahujících železo a vitaminy.
 
Výživová pyramida kojící šestinedělky
  
 
Vybrané potraviny, zvlášť vhodné při kojení a v šestinedělí:
Sušené ovoce:
- doplnění energie,
- je dobré podávat v navlhčené a očištěné podobě: jako ovocná pomazánka na chléb, jako přídavek do jogurtu, tvarohu, pudinku, nebo v müsli. Sušené švestky, jablka, hrušky, meruňky, banány, ananas, mango a rozinky lze libovolně smísit,
- fíky obsahují mnoho železa,
- švestky působí přirozeně projímavě, při potížích s hemeroidy, se zácpou.
 
Vitamín C:
- posiluje obranyschopnost nedělky i kojence,
- nachází se v ovoci a zelenině,
- hlavními zdroji vitaminu C jsou citrusové plody (až od 2. měsíce), černý rybíz, paprika, jahody, rajčata, brokolice, brambory a zelí.
 
Jód:
- nutný k tvorbě vlastních hormonů štítné žlázy získává dítě z mateřského organismu,
- je třeba zvýšit konzumaci mořských produktů na dvě hlavní jídla týdně, přidat i jódem obohacené potraviny,
- makrela uzená, rybí filé, losos,
- hanácká kyselka, plnotučné mléko,
- tavený sýr, eidam, smetanový jogurt,
- ale i brambory a chléb,
- do jednoho roku dítěte není dobré vůbec přisolovat, ani solí s obsahem jódu,
- doplňky stravy např. Gravimilk.
 
Komplexní sacharidy:
- jsou nutné pro zdravé stravování,
- tmavé pečivo, rýže natural, celozrnné těstoviny, brambory, celozrnná mouka, luštěniny, zelenina.
 
Bílkoviny:
- libové maso – kuřecí, krůtí, rybí, telecí, králičí, vepřové i hovězí,
- občas vnitřnosti, vaječné bílky, mléčné výrobky a mléko (nízkotučné), zelenina, luštěniny.
 
Omezit jednoduché sacharidy:
- cukr, sladkosti, buchty, bábovky, zákusky, čokoládu,
- bílá rýže, bílé pečivo, bílé těstoviny, knedlíky, bílá mouka, sladké nápoje.
 
Výživa u žen po porodu