Osetrovatelska_pece_v_chirurgickych_oborech

2.1 Epidemiologie

2.1 Epidemiologie
 
 
Karcinom žaludku je druhým nejčastěji se vyskytujícím maligním nádorem ve světě. Postihuje spíše muže pokročilejšího věku (v 5.-7. deceniu) než ženy. Z pohledu geografického se karcinom žaludku nejčastěji vyskytuje v Japonsku a Koreji, což je všeobecně připisováno hojné konzumaci sushi a tamnímu způsobu úpravy, konzumace a skladování rybího masa. Česká republika zaujímá v této statistice 36. místo. Ve vyspělých zemích můžeme pozorovat určitý pokles jeho četnosti jednak z hlediska výskytu určitých typů, tak z hlediska celkového výskytu. Důvod snížení incidence karcinomu žaludku není zcela jasný. Nelze nalézt jednoznačné faktory působící pozitivně, nesporně však tato skutečnost souvisí s úpravou životního stylu, a to především z hlediska hygienických podmínek při stravování. Jde o vyšší podíl čerstvé stravy, konzumaci ovoce a zeleniny, konzervaci mrazem spíše než uzením. Roli hrají rovněž kvalitnější vodní zdroje a úprava vody. Na zlepšující se situaci se podílí léčba chronických gastritid eradikací Helicobacter pylori.
  
 
Graf 1 Srovnání incidence karcinomu žaludku v ČR s ostatními zeměmi světa, přepočet na 100 000 osob
Zdroj: http://www.svod.cz, 2009
    
 
Obrázek 1 Incidence karcinomu žaludku v krajích ČR za období 1977-2007, přepočet na 100 000 osob
Zdroj: http://www.svod.cz, 2009
  
 
Graf 2 Karcinom žaludku, vývoj v čase
Zdroj: http://www.svod.cz, 2009