Farmakologie

8.2 Minerální látky a stopové prvky

8.2 Minerální látky a stopové prvky
 
 
Podobně jako většina vitamínů jsou i minerální látky esenciální, lidský organizmus je nedokáže sám vytvořit a je proto zcela odkázán na jejich přísun výživou – potravou a vodou. Jsou nepostradatelné pro správné fungování organizmu, uplatňují se jako aktivátory nebo součásti hormonů a enzymů, hrají důležitou úlohu například při růstu, vedení nervových vzruchů a látkové výměně. Špatnou výživou dochází k jejich nedostatku a tím i ke změně jejich vzájemného poměru.
Stejně jako vitamíny jsou minerální látky a stopové prvky indikovány převážně jako substituční terapie při projevech jejich nedostatku v organizmu.
Přehled některých minerálů a stopových prvků je uveden v tabulce 8.3.
 
Tabulka 8.3: Přehled minerálních látek
 
 
Zdroj
Výskyt
Funkce
Nadbytek
Nedostatek
Poznámka
vápník Ca
luštěniny,
špenát, brokolice,
mák, lískové a vlašské ořechy,
mandle, mléčné výrobky
kosti, zuby
mineralizace kostí,
regulace srdečního rytmu, nervosvalové dráždivosti a srážení krve, aktivace některých enzymů, nutný pro laktaci
 
 
špatná mineralizace kostí
fyziologicky aktivní je vápník v ionizované formě Ca2+
hořčík Mg
zelená listová zelenina, luštěniny, ořechy, ryby, celozrnné obiloviny
kosti, svaly, tvoří struktury nukleových kyselin
regulace srdečního rytmu a svalové kontrakce; kofaktor více než 300 enzymů; působí protialergicky, protizánětlivě a antitoxicky; účastní se přeměny glukózy na energii
poruchy funkce ledvin, útlum CNS, pokles krevního tlaku
svalové křeče, závratě, nervozita
důležitý vzájemný poměr Mg : Ca 1:2
fosfor P
ryby, luštěniny, ořechy, mléčné výrobky
kosti, zuby, součást nukleových kyselin, fosfolipidů, koenzymů
stavba kostí a zubů; účastní se transportu mastných kyselin a tuků, syntézy fosfolipidů; důležitý pro funkci mozku a nervů
 
 
 
sodík Na
sůl
extracelulární kationt
regulace osmotického tlaku, přenos nervových impulsů
vysoký krevní tlak, vyšší zátěž ledvin, ztráty K
 
 
draslík K
brambory, luštěniny, ořechy
intracelulární kationt
přenos nervových impulsů, správná činnost svalů, stimuluje duševní činnost
 
únava, slabost, zácpa, nespavost, poruchy srdečního rytmu
 
železo Fe
vnitřnosti, maso, luštěniny, listová zelenina, kopřivy, meruňky
součást hemu, enzymů
důležitý pro stavbu a funkci hemoglobinu – přenos kyslíku;
hemochromatózy (nadbytek Fe ve tkáních), hemolytické anémie
chudokrevnost, chronické záněty, některé zhoubné nádory
 
jód I
jodidovaná sůl, třešně, višně, ryby, mořské řasy
 
tvorba hormonů štítné žlázy, ovlivnění mentálních funkcí
 
 
 
zinek Zn
dýňová semena, luštěniny, cibule, vejce
součást enzymů
podílí se na tvorbě inzulínu a prodlužuje dobu jeho působení; účastní se funkce zraku
důležitý k léčbě alergií a kožních onemocnění
 
nedostatečný vývoj a poruchy pohlavních žláz
musí být podáván s vitamínem A, aby se vstřebal;
selen Se
kukuřice, cibule, semena, pšeničné klíčky, plody moře, luštěniny, vejce, chřest
součást enzymů
antioxidant, nezbytný pro tvorbu prostaglandinu, zvyšuje imunitu, ovlivňuje krevní tlak
 
 
 
 Zdroj: autor