Studijni_opory

7.3 Metody podávání stravy a práce s touto činností spojené

7.3 Metody podávání stravy a práce s touto činností spojené
 
 
Definice souvisejících pojmů:
Klinická výživa představuje nutriční podporu, která ovlivňuje fyziologické pochody organismu a tím jeho stav. Výživa je využívána v prevenci, podpoře zdraví a jako cílená intervence je důležitým nástrojem v léčbě celé řady stavů. Klinická výživa zahrnuje výživu enterální a parenterální. Jako synonymum se používá termín umělá výživa. Používaná terminologie sjednocena Evropskou společností pro enterální výživu (©ESPEN - European Society for Clinical Nutrition and Metabolism, Guidelines 2006) a následně přijata Českou společností klinické výživy a intenzivní metabolické péče (SKVIMP).
Nutriční podpora
Nutriční podpora zahrnuje obohacení jídla, potravinové nutriční doplňky, sondovou výživu a parenterální výživu.
Parenterální výživa
Parenterální výživou rozumíme podávání výživných roztoků mimostřední cestou, s vynecháním gastrointestinálního traktu (GIT). Nejčastější je podání nitrožilní, vzácněji jiné. Parenterální výživa je indikována tam, kde není možný přívod živin do trávicího traktu a nebo se kombinuje a doplňuje s enterální výživou.
Enterální výživa je výživa zahrnující všechny formy nutriční podpory „ potravinami pro zvláštní lékařské účely“. Je aplikována do gastrointestinálního traktu a zahrnuje perorální nutriční doplňky (PND), sondovou výživu podávanou jak gastrickou, tak enterální sondou a výživu přiváděnou perkutánním katétrem do žaludku či střeva. Jiná definice hovoří o tom, že enterální výživa je výživa aplikována jinou cestou než parenterální. Jedná se o podávání speciálních nutričních přípravků s podmínkou vstřebávání nutrietů ve střevě.
Normální strava
Jedná se o jídlo, které člověk konzumuje např. doma, ve stravovacích provozech nebo, které je distribuováno stravovacím provozem nemocnice. Zahrnuje i speciální diety např. bezlepkovou při celiakii.
Fortifikovaná strava
Jedná se o normální potraviny obohacené specifickými nutriety, např. bílkovinami, minerály, energií apod. Typickým příkladem ne např. sůl s přídavkem jódu. Užívaným synonymem je obohacené jídlo.
 
Metody podávání stravy a práce s touto činností spojené:
A) podnosový systém
B) studené večeře
C) zajištění pitného režimu
D) manipulace s nádobím
 
A)  podnosový systém:
- uprav vkusně jídelnu nebo jídelní kout pro chodící pacienty,
- podávej jídlo nejprve chodícím pacientům na jídelnu, potom ležícím pacientům soběstačným v jídle a nakonec pacientům, které musíš krmit,
- při manipulaci s jídlem dodržuj hygienické zásady (umyj si ruce, použij čisté oblečení vyhrazené pro servírování jídla),
- štítky označující dietu nedávej pacientům (jsou určeny pouze pro personál a jejich rychlejší orientaci v jednotlivých dietách),
- označ stolky jménem a dietou pacienta (lepší orientace, nedojde k záměně),
- připrav celý čistý příbor a ubrousek,
- u diabetiků dodržuj podávání stravy v souladu s aplikací inzulínu,
u ležících pacientů:
- před podáváním stravy zkontroluj a eventuálně zajisti vyprázdnění všech pacientů na pokoji, aby nebyla strava podávána v průběhu hygienických potřeb,
- zajisti hygienu rukou u pacienta,
- zhodnoť u pacienta stav dutiny ústní, schopnost žvýkat a polykat,
- nezapomeň podat pacientovi zubní protézu,
- uprav polohu ležícímu pacientovi,
- podporuj soběstačnost při jídle u ležícího pacienta,
- snaž se zachovat pocit důstojnosti u pacienta, kterého krmíš,
- seznam pacienta s jídlem,
- nabídni možnost dochucení v rámci diety,
- upravuj jídlo před pacientem (krájení masa, příloh atd.),
- pokud možno seď při krmení pacienta na židli,
- popřej vždy dobrou chuť,
- umožni pacientovi po jídle hygienu dutiny ústní, rukou.
 
Obrázek 1 Jídelní stolek pro ležícího pacienta
 
Zdroj: Autor
 
B) studené večeře:
- přepočítej dle výpisu množství jednotlivých porcí jídla a sortiment diet (použij jednorázové rukavice),
- případnou neshodu ihned konzultuj s nutričním terapeutem,
- stravu, která vyžaduje uchovávání v chlazených prostorách (uzeniny, sýry, pomazánky apod.), okamžitě ulož do lednice,
- při manipulaci s jídlem dodržuj hygienické zásady (umyj si ruce, použij čisté oblečení vyhrazené pro servírování jídla, jednorázové rukavice),
- jídlo rozděl na talířky,
- pacientům dej příborový nůž, lžíci, lžičku (podle druhu jídla) a ubrousek,
- dodržuj množství stravy, omezení a zákazy související s předepsanou dietou,
- u diabetiků dodržuj podávání stravy v souladu s aplikací inzulínu.
 
C) pitný režim:
- zajisti dostatečný příjem tekutin (aktivně nabízej tekutiny hlavně starším pacientům, u nichž je snížen pocit žízně),
- zajisti vhodné pomůcky na pití u ležících pacientů,
- sleduj stav hydratace pacienta,
- požij vhodný nápoj pro hydrataci,
- dbej, aby tekutiny byly vždy čerstvé a eventuálně teplé,
- označ hořký a sladký čaj, bílou kávu,
- používej termosky pro každého pacienta nebo termosky na pokoj s označením co obsahují nebo termosy s označením a kohoutkem na vytáčení nápoje - umístěné na jídelně nebo v jídelním koutě.
 
D) manipulace s nádobím:
- připrav vhodné nádobí (dle druhu pokrmu), dle počtu pacientů,
- zbytky jídla zlikviduj dle hygienického a provozního řádu,
- jídlo musí být zkonzumováno do 3 hodin od výdeje ze stravovacího provozu,
- pacienti nesmí manipulovat s nádobím.
 
Obrázek 2 Nádoby na transport stravy z ústavní kuchyně
Zdroj: Autor
 
Při příjmu pacienta na ošetřovací jednotku – první fáze ošetřovatelského procesu (ošetřovatelská anamnéze):
- zjisti dietní omezení pacienta,
- zjisti stravovací zvyklosti pacienta,
- seznam pacienta s jídelním lístkem, způsobem podávání stravy,
- proveď pacienta po oddělení, ukaž mu jídelnu, lednici určenou k uložení vlastní stravy pacientů,
- zajisti informovanost o dietním stravování prostřednictvím dietní sestry,
- zapoj do edukace i rodinné příslušníky,
- vysvětli pacientovi, kdy obdrží objednanou dietu,
- všechna zjištění zapiš do ošetřovatelské dokumentace,
- objednej příslušnou stravu podle systému daného harmonogramem objednání stravy a ordinací lékaře,
- dodržuj časový rozvrh podávání stravy.
 
Obrázek 3 Lůžko a stolek pacienta
 

Zdroj: Autor