Studijni_opory

10.10.4 Správná výživa pacienta s urostomií

10.10.4 Správná výživa pacienta s urostomií
 
  
Pacienti s umělým vývodem močovodu bývají často náchylní k opakovaným infekcím močových cest. Častým problémem bývá také tvorba močových kamenů a zablokování odtoku moči. Důležité je, aby pacienta ošetřující lékař pravidelně kontroloval zdravotní stav právě kvůli možnému riziku vzniku infekce. Z tohoto důvodu je bezpodmínečně nutné vypít denně přibližně 3 litry tekutin, abyste zabránili množení choroboplodných zárodků a tvorbě močových kamenů. Toto vypité množství
odpovídá přibližně 1,5 až 2 litrům vyloučené moči denně. Hodnota pH moči by se měla pohybovat mezi 5,5 a 6, alkalická moč (pH > 7) přispívá k tvorbě močových kamenů. Pravidelně pacient musí kontrolovat pH své moči. Při přetrvávajících odchylkách od normální hodnoty se poradí se svým ošetřujícím lékařem. Léky a vitaminy mohou změnit pach moči. Nepříjemný zápach moči se může vyskytnout také po konzumaci chřestu, ryb a vajec.
Přehled hodnot pH: 0; 1 silně kyselé prostředí; 2; 3 kyselé prostředí, 4; 5 mírně kyselé prostředí, 6; 7 neutrální prostředí, 8; 9 mírně zásadité prostředí, 10; 11 zásadité prostředí, 12; 13 a 14 silně zásadité prostředí. Během slunění a saunování by měli pacienti myslet na to, že tělu musíte ztracené tekutiny znovu dodat jejich zvýšeným příjmem.
 
Níže uvedené potraviny mohou ovlivnit pH moči:
- Kyselost moči zvyšují: čaj, káva, ledvinový čaj, brusinková šťáva, potraviny živočišného původu, rybízová šťáva, lékořice.
- Zásaditost moči zvyšují: ovocné šťávy, citrusové šťávy, potraviny rostlinného původu, vitamin C (kyselina askorbová).