Studijni_opory

7.7 Seznam používaných diet ve vybraném zdravotnickém zařízení

7.7 Seznam používaných diet ve vybraném zdravotnickém zařízení
 
 
 
Seznam používaných diet ve vybraném zdravotnickém zařízení:
1) dieta 1-S – dieta tekutá
Podává se po operaci dutiny ústní a dalších částí trávícího systému, po tonzilektomii, při onemocnění dutiny ústní, hltanu a jícnu, při ztíženém kousání a polykání.
Nesmí se podávat do sondy.
Složení: 9500 KJ, 80g B, 70g T, 320g S.
2) dieta 1 – kašovitá
Indikuje se po operacích trávícího systému např. žaludku na přechodnou dobu, při poleptání jícnu, steatóze a rakovině jícnu.
Složení: 9500 KJ, 80g B, 70g T, 320g S.
3) dieta2 – šetřící
Indikuje se při onemocnění žaludku, gastrického vředu po odeznění akutního stádia, při chronickém onemocnění jater, alergických reakcích.
Složení: 10 000KJ, 90g B, 70g T, 340g S.
4) dieta 4 – šetřící s omezením tuku
Indikuje se při onemocnění žlučníku a pankreatu po odeznění akutního stádia, při chronickém onemocnění žlučníku, na přechodný čas i po virovém zánětu jater.
Složení: 9500 KJ, 80g B, 55g T, 360g S
Tato dieta je základní, ostatní diety jsou její modifikací. Liší se konečnou úpravou a výběrem potravin.
5) dieta 5 – bezezbytková
Indikuje se při chronickém průjmovém onemocnění, střevní dyspepsii a dráždivém tračníku, chronické enterokolitis, kolitis, ulcerózní kolitis, pokud není třeba speciální diety.
Složení: 9500 KJ, 80g B, 70g T, 320g S.
6) dieta 7 – nízkocholesterolová
Indikuje se při zvýšené hladině cholesterolu v krvi, hyperlipomrteinemii, při chronických kardiovaskulárních onemocněních, i jako jejich prevence.
Složení: 7 500KJ, 90g B, 60gT, 250gS.
7) dieta 8 – redukční
Indikuje se obézním pacientům, kdy chceme dosáhnout úbytku váhy vzhledem k jejich dalšímu onemocnění např. operace, hypertenze, opakovaný infarkt myokardu.
Složení: 3300 KJ, 55g B, 25g T, 90g S.
8) dieta 9/225 – diabetická na 225g sacharidů
Indikuje se pacientům s diabetem, hyperlipoproteinémií a obézním. Tuto dietu lze dále modifikovat podle potřeb pacientů na 9/150 – 9/300g S.
Složení: 7400 KJ, 75g B, 60g T, 225g S.
9) dieta 9S – diabetická šetřící
Indikuje se pacientům s diabetem, hyperlipoproteinémií a obézním se současným onemocněním zažívacího ústrojí např. vředové chorobě, onemocnění žlučníku, jater, pankreatu, dyspeptickém syndromu,…. Tuto dietu lze dále modifikovat podle potřeb pacientů.
Složení: 7400 KJ, 75g B, 60g T, 225g S.
10) dieta 9N – diabetická neslaná
Indikuje se pacientům s diabetem, komplikovanou hypertenzí, či nefrologickými onemocněními.
Složení: 7 400 KJ, 75g B, 60g T, 225g S.
11)  dieta 10 – neslaná
Indikuje se u chorob srdce a cév při dekompenzaci stavu, při vysokém krevním tlaku (hypertenze), při zadržování tekutiny v těle, při tvorbě otoků v době těhotenství (preeklampsie).
Složení: 9500 KJ, 80g B, 70g T, 320g S.
12) dieta 3 – racionální
Indikuje se při všech onemocněních, při nichž není nutná zvláštní úprava výživy.
Složení: 9500KJ, 80g B, 70g T, 320g S.
Tato dieta je základní, je modifikována s přihlédnutím k různým specifikacím cílových skupin.
dieta 3G – racionální gerontologická
Dieta je určena pro gerontologické pacienty, je mechanicky i chuťově modifikována.
- dieta 3p – racionální porodnická
Z diety je vyloučena nadýmavá zelenina a kořeněná jídla a je upravena tak, aby vyhovovala kojícím matkám a nezpůsobovala nadýmání dětem.
Složení: 9500KJ, 80g B, 70g T, 320g S.
dieta 3onk– strava racionální, onkologie
Indikuje se u pacientů onkologicky nemocných po chemoterapii, potraviny jsou vybírány podle požadavků oddělení. Tato dieta je nezbytnou součástí léčby.
Složení: 12 500 KJ, 120g B, 70g T, 420g S.
13) dieta 11 – výživná
Indikuje se u pacientů s nutností vyššího příjmu energie, v rekonvalescenci, při onkologické léčbě, nedostatečné výživě.
Složení:12 500 KJ, 100g B, 80g T, 450 S.
14) dieta 12 – strava batolat
Strava batolat je určena dětem od 1,5 roku až do 3 let, pokud onemocnění nevyžaduje speciální dietu.
Složení: 5500 KJ, 45g B, 40g T, 190g S.
15) dieta 13 – strava větších dětí
Indukuje se dětem od 4-15 let, pokud nepotřebují speciální dietu.
Složení: 8800 KJ, 75g B, 65g T, 300g S.
Tato dieta je základní, ostatní diety jsou její modifikací a vytvořeny s přihlédnutím k věku a specifickým požadavků nemocných.
16) dieta 4s – s přísným omezením tuků a živočišných bílkovin
Indikuje se pacientům v akutním stadiu infekční žloutenky, zánětu žlučníku, první dny po cholelitiatickém záchvatu, po cholecystektomii po čajové dietě, pacientům s akutní nekrózou pankreatu v prvních dnech po absolutní hladovce.
Složení: 7000 KJ, 35g B, 10g T, 350g S.
17) dieta veg – vegetariánská
Dieta je určena pacientům, kteří odmítají konzumaci masa a masných výrobků. Nutriční vyváženost je zajištěna obsahem sójového masa, vajec a luštěnin. 
Složení: 9500KJ, 80g B, 70g T, 320g S.
18) dieta Bez – bezlepková
Indikuje se při onemocnění tenkého střeva - celiakie, sprue. Dieta nesmí obsahovat lepek.
Složení: 9500kj, 80g B, 70g T, 320g S.
19) dieta nízkobílkovinná
Indikuje se pacientům s nefrologickou incuficiencí, dle individuálních požadavků.
20) dieta Os – dieta čajová
Indikuje se v akutních stavech, kdy pacient není schopen nebo z důvodů léčebných nesmí přijímat stravu per os. Neplnohodnotná, krátkodobé podání.