Kazuistiky

35.13 Příloha č. 1 - Základy nízko-bakteriální stravy

35.13 Příloha č. 1 - Základy nízko-bakteriální stravy
 
 
Základy nízko-bakteriální stravy
Při nízko-bakteriální dietě se vyhýbáme potravinám, které mohou ve větší míře obsahovat baktérie, kvasinky nebo plísně.
Po dobu některých náročných typů chemoterapie nebo dlouhodobé neutropenie z jiných důvodů je imunitní systém významně oslaben, touto stravou snížíme na minimum riziko infekce z potravin.
 
Základní principy:
Bakterie a další škodlivé mikroorganismy se spolehlivě ničí varem, zmrazením nebo tzv. pasterizací (zahřátí a následné zchlazení). Je nutno dodržovat maximální hygienu při přípravě stravy a jídle, vždy umyté ruce, čisté nádobí. Důkladně omývat ovoce a zeleninu před oloupáním. Při nákupu potravin věnovat pozornost době maximální použitelnosti, okamžitě vyhodit cokoliv je „prošlé“, plesnivé či jinak barevně či chuťově podezřelé. Dávat přednost nákupu malých balení. Uzeniny a sýry kupovat ve vakuových baleních. Vyhýbat se jídlu z restaurací, rychlých občerstvení, stánků apod. Uvařené jídlo spotřebovat do 24 hodin za podmínek rychlého zchlazení a uchování v dobře uzavřené nádobě v chladu.
 
Zakázané potraviny:
Mléko a mléčné výrobky: jogurty s živými kulturami, kysané nápoje, kefíry, nepasterizované čerstvé mléko, sýry, tvarohy apod. plísňové sýry (hermelín, niva), balkánský sýr, feta.
Ovoce a zelenina: všechny druhy, které nelze oloupat či okrájet (jako např. hlávkový salát, třešně, rybíz, jahody, maliny), rajčata lze spařit a oloupat, melouny čerstvě rozkrojené.
Maso, masné výrobky: nedostatečně tepelně upravené či syrové maso a výrobky z něj.
Nápoje: studniční voda, nepasterizované pivo, nepasterizované ovocné a zeleninové šťávy.
Ostatní: nedostatečně tepelně upravená vejce a tofu, med, droždí, „čínské“ nudlové polévky, domácí konzervy, šťávy a kompoty, ovesné vločky, müsli, sušené ovoce, oříšky, mák, koření, jídlo z restaurací a „fast foodů“: jako hamburgery, saláty, chlebíčky, grilovaná kuřata, dorty, točená zmrzlina, majonéza a dresinky s výjimkou konzervovaných. Zakázané potraviny je možno jíst pod podmínkou dobrého tepelného zpracování nebo přemražení.